Professionalisering van beroeps- en zorgorganisaties

Ondersteuningsaanbod

New Policy Consult helpt beroepsorganisaties (beroeps- en brancheverenigingen) en zorgorganisaties bij de ontwikkeling, invoering en evaluatie van:

  • een meerjarenbeleidsplan en begroting;
  • een professionele beleidscyclus;
  • de inrichting van de interne organisatie;
  • de inrichting van het projectmanagement;
  • het kwaliteits- en opleidingsbeleid (instellen van registers);
  • de strategische en operationele allianties.

Over de eigen schaduw heen springen

Door de decentralisatie van het kwaliteits- en opleidingsbeleid in de zorg komt de normering van de kwaliteit hiervan primair vanuit het zorgveld en niet vanuit de overheid. Dat vraagt van de beroepsorganisaties en zorginstellingen om soms over de eigen schaduw heen te springen zonder daarbij de actuele problemen en zorgen van de achterban uit het oog te verliezen. Denk hierbij bijvoorbeeld aan de regionale functieherverdeling, functiedifferentiatie, introductie van nieuwe zorgberoepen en technische innovaties, substitutie van zorg, modernisering van de zorgopleidingen, enzovoort.

Samenwerking in de zorg en opleidingen

Door de vergaande specialisatie in de zorg in combinatie met de vergrijzing van de bevolking (multimorbiditeit) en steeds grotere technische mogelijkheden, worden steeds meer verschillende zorgverleners en zorginstellingen betrokken bij de zorg voor één patiënt. Dit vraag om afstemming tussen de betrokken zorgaanbieders op lokaal, regionaal en landelijk niveau. Voor beroepsorganisaties en zorginstellingen betekent dit, dat steeds vaker van hen gevraagd wordt om mee te denken over organisatie – en beleidsvraagstukken buiten het eigen zorgaanbod en de eigen opleidingen.

Professionalisering van de werkwijze

De rol die de beroepsorganisaties en zorginstellingen spelen bij normering van kwaliteit en bij samenwerking in de zorg en opleidingen, vraagt om een beleidsmatige benadering gericht op de lange termijn én op de actuele problemen van de achterban. Dit vraagt om regie vanuit het bestuur of de directie om de eigen organisatie hierin te begeleiden. Het is daarbij van belang dat de beroepsorganisatie of zorginstelling beschikt over een meerjarenbeleidsplan en -begroting, beleidscyclus en methode voor projectmanagement waarmee het verenigingsbureau, de zorginstelling en de commissies en werkgroepen aan de slag kunnen.

Ondersteuningsaanbod

Waarmee New Policy Consult uw beroepsorganisatie of zorginstelling kan helpen bij de professionalisering van de werkwijze vindt u bovenaan de pagina.